KKS:n vuozikerähmöh näh

KKS:n vuosikokous pe 15.5.2015 Helsingissä

Esityslistan kohta 12

Kokouksen hyväksymä kannanotto käsitteen karjalan kieli käyttämisestä julkisuudessa ja viranomaisten kanssa neuvoteltaessa.

Karjalan Kielen Seuran vuosikokous 15.5.2015 pitää hyvin tärkeänä, että julkisuudessa ja etenkin viranomaisten kanssa neuvoteltaessa käytetään yleiskäsitettä karjalan kieli. Lingvistien ylivoimainen enemmistö katsoo, että ei ole olemassa useita karjalan kieliä, vaan välillä julkisuudessakin esitetyt ”neljä karjalan kieltä” ovat karjalan kielen murteita. Joistakin murteista ollaan kehittämässä normitettuja murteita. Karjalan Kielen Seura tukee kaikkien karjalan murteiden kaikkia voimauttamispyrkimyksiä, joista esimerkkinä mainittakoon tässä Suojärven pitäjäseuran varsinaiskarjalan etelämurteen kielioppi- ja sanakirjahankkeet. Karjalan Kielen Seura kuitenkin korostaa, että viena ja eteläkarjala ovat varsinaiskarjalan päämurteen alamurteita. Karjalan kielen toinen päämurre on livvi. Näitä murteita ei ole viisasta nimittää kieliksi etenkään julkisuudessa eikä viranomaisten kanssa neuvoteltaessa.

Karjalan kielen status saatiin pitkän ja ankaran taistelun jälkeen vuonna 2009. Kielemme vastustajat olivat ja ovat yhä valmiita tekemään kaikkensa estääkseen karjalan aseman parantamisen ja elvytyksen. Parhaillaan ovat menossa neuvottelut karjalan kielen ja kulttuurin elvytysohjelman käynnistämisestä vuonna 2016. Kolmesta tai neljästä karjalan kielestä puhuminen olisi vastustajillemme oivallinen peruste tyrmätä koko elvytysohjelma.

Tästä voit lukea Ari Burtsoffin kokouksessa esittämän kannanoton aiheeseen liittyen: Suvaičemmogo myö iče karjalan hengettömäkse?

Alla kokouksessa esitetty Suojärven Pitäjäseuran kielityöryhmän kannanotto (klikkaa suuremmaksi).

suojrvipaperi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *