Yhteizöt ollah piätilas kielen elvyttämizes

Piäkirjutus 5-6/2011

Karjalazet yhteizöt ollah säilytetty karjalan kieli da kul’tuuru nämih päivih suate. Suguloin da perehien lizäkse pravoslaunoiloil prihodil da karjalasten omil yhtistyksil on olluh tärgei rouli täs ruavos. Kieli da kul’tuuru ollah säilytty, hos enimistökul’tuuran paineh on olluh aiga kova. Vuozikymmenii karjalazii opastettih olemah enne kaikkie suomalazii kudamil on vaiku juuret Karjalas. Karjalan kieli dai kogo kul’tuuru kačottih yksin mennyzyöh kuulujikse. Ozakse enimistö karjalazis ei ole toiminuh suomelastajien ohjehien mugah.

Jälgivuozinnu on roinnuhes sežo uuzii yhteizölöi. On perustettu Karjalan Kielen Seuru da muidu uuzii yhtistyksii dai nettuyhteizölöi, kuduat ollah vietty mugah nuorembuagi rahvastu. Uuzii yhteizölöi ollah i aiguizien da lapsien kielikerhot da –piirit, kielipezät, karjalankielizet hoidopaikat, lapsien yksittäzet opastusryhmät da tuliet školien opastusryhmät dai luokat.

Karjalan Kielen Seural on pluanoi sežo ihan uuzien karjalazien yhteizöjen perustamisekse. Niilöis oldas keral immigrantukarjalazetgi. Voijah hyvingi perustua uuzii, ozittain libo täyzin karjalankielizii kylii, omakodialovehii, eländykvartualoi, kerrostaloloi, mökkipuutarhupalstoi da lomakylii i.m.i. Karjalan Kielen Seuran sizärjärjestö Hoido ry, kudai on sotsiali- da tervehysalan järjestö, planiiruiččou lizäkse karjalankielizien vahnointaloloin perustamistu.

Uuzien yhteizöjen perustamine on täyzin mahtollistu, gu vai tovelleh tartutah dieloh. Nämis hankehis olis uuttu yhtehisty ruaduo vahnoile da uuzile karjalazile yhtistyksile, fondile dai pravoslaunoile prihodoile da järjestöile. Pravoslaunoi viero on tärgei oza meijän identitiettua da kirikkö luonnollizin yhteisruadopartn’oru. Hankehih suadas varmasti mugah sežo karjalazii yrittäjii da sijoittajii. Julgistu tugie on suadavil ezimerkikse Asumisen rahoitus- ja kehityskeskuksespäi (ARA), kunnispäi da EU-ohjelmispäi. Kus algau enzimäine hankeh?

Pertti Lampi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *